Ítélkezési szünet a Debreceni Ítélőtáblán

A jogszabályi rendelkezések értelmében 2019. július 15-én a Bíróságok Napjával kezdetét veszi a bíróságokon az ítélkezési szünet, amely 2019. augusztus 20-ig tart. A törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok - főszabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

A bíróságok az ítélkezési szünet alatt sem tartanak zárva, a félfogadás folyamatos. A Debreceni Ítélőtábla lajstromirodája a szokásos ügyfélfogadási időben, hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, szerdai napokon pedig 7:30-tól 15 óráig fogadja az ügyfeleket.

A büntető ügyszakban a soron kívüli ügyintézést külön vezetői intézkedésekkel szabályozta az ítélőtábla elnöke, amelyekről értesítette a fellebbviteli főügyészt, a megyei rendőr-főkapitányt és a régió ügyvédi kamaráinak elnökeit is. A büntetőügyek esetében a büntető bírák törvényi feladataikat folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. Eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.
Polgári ügyszakban a soron kívüli ügyintézés folyamatos. Az ítélkezési szünet alatt polgári perekben és fizetési meghagyásos eljárásokban a felekre nézve megállapított határidők a törvénykezési szünetbe - eltérő rendelkezés hiányában - nem számítanak bele.