Kezdődik az ítélkezési szünet

A jogszabályi rendelkezések értelmében 2021. július 15-én a Bíróságok Napjával kezdetét veszi a bíróságokon az ítélkezési szünet, amely 2021. augusztus 20-ig tart. A törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok nem tartanak tárgyalásokat.

A bíróságok az ítélkezési szünet alatt sem tartanak zárva, a félfogadás folyamatos. A Debreceni Ítélőtábla lajstromirodája a szokásos ügyfélfogadási időben, hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, szerdai napokon pedig 7:30-tól 15 óráig fogadja az ügyfeleket.
A büntetőügyek esetében a büntető bírák törvényi feladataikat folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. Eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.
Polgári ügyszakban a soron kívüli ügyintézés folyamatos. Az ítélkezési szünet alatt polgári perekben és fizetési meghagyásos eljárásokban a felekre nézve megállapított határidők a törvénykezési szünetbe - eltérő rendelkezés hiányában - nem számítanak bele.