Cukorral kereskedtek adófizetés nélkül

A Debreceni Ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a fellebbezéssel érintett vádlott pénzbüntetését mellőzte. Egyebekben helybenhagyta az Egri Törvényszék ítéletét.
Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2018 februárjában K. F. I.r. vádlottat költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre és 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte. Ugyanakkor a törvényszék a vádlottat 5 évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. P. T. II.r. vádlottat költségvetési csalás bűntette és bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre és 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte. Ugyanakkor a törvényszék a vádlottat 5 évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. E. A. III.r. vádlottat költségvetési csalás bűntette és bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 3 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. B: P. IV.r. vádlottat költségvetési csalás bűntette és bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta őt a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A törvényszék a vádlottal szemben 940.000.-Ft vagyonelkobzást is elrendelt. Az ítélet ellen I.r. vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint I. és II.r. vádlottak, 2010 szeptembere és 2011 januárja között az általuk vezetett Kft. nevében eljárva kristálycukrot értékesítettek Magyarország területén. Azért, hogy a cégnek ne kelljen bevallania és megfizetnie a belföldi értékesítést terhelő áfát, II.r. vádlott ötlete és kapcsolatai alapján I.r. vádlott áfa mentes Közösségen belüli értékesítésről szóló valótlan tartalmú számlákat és bevételi pénztárbizonylatokat állíttatott ki a Kft nevében két másik cég részére. Ennek érdekében III.r. vádlottal fuvarokmányokat írattak, amelyek valótlanul tartalmazták azt, hogy a fuvarozó cég a megjelölt árut Gyöngyösről illetve Kecskemétről a szlovákiai Dunaszerdahelyre szállította ki. Az áru nem hagyta el Magyarország területét. Ugyanakkor I. és II.r. vádlottak azért, hogy jogosulatlanul csökkentsék Kft-jük áfa fizetési kötelezettségét, befogadták és a Kft könyvelésébe beállítottak ismeretlen személyek által kiállított valótlan tartalmú számlákat. III.r. vádlott a fiktív számlák befogadásával illetve a fiktív számlák kiállításában való közreműködésével összesen több mint 41 millió forint, II.r. vádlott pedig több mint 99 millió forint vagyoni hátrány okozásában segítette I.r. vádlottat.