Jogerős ítélet a Balla Irma gyilkosság ügyében

A Debreceni Ítélőtábla a vádlott bűncselekményét nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A vádlott bántalmazta a sértettet, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag az ő bántalmazásának következtében hunyt el a sértett. Ezért nem róható a terhére a különös kegyetlenséggel elkövetési mód. Az ítélőtábla nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem. A cselekmény kísérletkénti minősítésével tartotta arányos büntetésnek az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetést. Az ítélet jogerős.
Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt D.L. vádlottat 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, életfogytig tartó fegyházbüntetés érdekében fellebbezett azzal, hogy a vádlottat leghamarabb 30 év elteltével lehessen feltételes szabadságra bocsátani. A vádlott és védője felementésért, enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban, Debrecenben, a sértett házához ment, azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. A telek kerítését képező USB lapokat megbontotta, majd sértett lakrészének ablakán benézve látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és ébren van. A vádlott a kulcsra nem zárt bejárati ajtón bement és a nála lévő feszítővassal a sértett fejét megütötte, aki az ágyon hanyatt esett, majd több alkalommal ütötte a sértett arcát, fejét. Ezt követően a vádlott a feszítővassal a sértett nyakára ütött olyan gégesérüléseket okozva, amelyek következtében B. I. sértett azonnal meghalt. A vádlott ezt követően elvette a mobiltelefonját, MP3 lejátszóját és 20.000.- Ft készpénzét, majd egy ronggyal a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről ujjlenyomatát letörölte és a bejárati ajtót kulcsra zárva a helyszínről távozott. A sértett holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg.
Az ügyben eredetileg 2008-ban Debrecenben emeltek vádat, ahol a sértett fiát (ifj. S. S-t) gyanúsították édesanyja megölésével. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletét - melyben a fiú bűnösségét állapította meg - a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárásban a Debreceni Törvényszék 2012-ben felmentette a sértett fiát. Ezt az ítéletet 2013-ban a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta.
Ezt követően 2015 decemberében emelt vádat az ügyészség D. L. vádlottal szemben ugyanezen bűncselekmény miatt és az eljárás lefolytatására a Nyíregyházi Törvényszéket jelölték ki.