Perújítási nyomozás elrendelése

A Debreceni ítélőtábla D. L. elítélt beadványára tekintettet perújítási nyomozást rendelt el a Balla Irma ügyben.
Olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált az elítélt, amit eddig nem vizsgált a bíróság. A perújítási nyomozás célja annak eldöntése, hogy az ügyben az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének. A rendőrségnek a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatnia. A Debreceni Ítélőtábla a perújítási nyomozás teljesítése érdekében az iratokat az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának küldi meg.
Az ügyről:
Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt D.L. vádlottat 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban, Debrecenben, a sértett házához ment, azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. A telek kerítését képező USB lapokat megbontotta, majd sértett lakrészének ablakán benézve látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és ébren van. A vádlott a kulcsra nem zárt bejárati ajtón bement és a nála lévő feszítővassal a sértett fejét megütötte, aki az ágyon hanyatt esett, majd több alkalommal ütötte a sértett arcát, fejét. Ezt követően a vádlott a feszítővassal a sértett nyakára ütött olyan gégesérüléseket okozva, amelyek következtében B. I. sértett azonnal meghalt. A vádlott ezt követően elvette a mobiltelefonját, MP3 lejátszóját és 20.000.- Ft készpénzét, majd egy ronggyal a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről ujjlenyomatát letörölte és a bejárati ajtót kulcsra zárva a helyszínről távozott. A sértett holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg.

2020 februárjában a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében a vádlott bűncselekményét nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla szerint a vádlott bántalmazta a sértettet, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag az ő bántalmazásának következtében hunyt el az asszony. Ezért nem róható a terhére a különös kegyetlenséggel elkövetési mód. Az ítélőtábla nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem. A cselekmény kísérletkénti minősítésével tartotta arányos büntetésnek az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetést.