13 évre ítélték a férje halálát okozó asszonyt

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a Miskolci Törvényszék ítéletét a büntetés kiszabását érintő részében megváltoztatva, a vádlott 17 éves fegyházbüntetését 13 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre enyhítette. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a büntetése 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság ügyfelderítési kötelezettségének eleget tett, széleskörű bizonyítást folytatott le. A tárgyi és személyi bizonyítékok alapján megállapította, hogy a vádlott bántalmazta olyan súlyosan a sértettet, hogy a férfi belehalt a sérüléseibe. Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a vádlott idős életkorát és megromlott egészségi állapotát, ezért jelentősen enyhítette a szabadságvesztés időtartamát, illetve annak fokozatát is. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék dr. Kné I. I. vádlottat 2021 szeptemberében különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 17 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.
Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett kapcsolata kifelé harmonikusnak tűnt, azonban a vádlott már hosszabb ideje erőszakos magatartást tanúsított a sértettel (férjével) szemben. A szomszédok rendszeresen hallottak hangoskodást, szidalmazást, illetve több alkalommal láttak sérüléseket is a férfi testén. 2018 áprilisában délután a vádlott ismeretlen okból a lakásuk fürdőszobájában puszta kézzel és egy fa felmosónyéllel ismét ütni kezdte a sértettet. Az ütések többsége a koponyát érte. A vádlott az erősen vérző férfit a konyhába kísérte, leültette, állapotával azonban a továbbiakban nem törődött. Órákkal később a szomszédoktól elkérte a mentőszolgálat telefonszámát és értesítette őket. A kiérkező mentők a sértettet eszméletlen állapotban találták, újraélesztése nem vezetett eredményre. Halálát erőszakos úton szerzett sérülései következtében beálló vérzéses sokk okozta, amely az átlagost meghaladó testi, lelki gyötrelemmel járt.