Hat év fegyházbüntetés felbújtóként elkövetett rablás bűntette miatt

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az anyagi gondokkal küszködő sértett pénzügyi nehézségeinek illegális megoldására megkereste egyik edzőtermi ismerősét, aki már korábban is „könnyű pénzszerzési lehetőségeket” kínált. A vádlott úgy akarta megforgatni a sértett rendelkezésére álló 5-7 millió forintot, hogy abból zárjegy nélküli cigarettát vásárol, majd nagy haszon reményében értékesíti azt. A vádlott elhitette a sértettel, hogy segíteni fog, valójában azonban azt tervezte, hogy megszerzi a férfi pénzét anélkül, hogy abból cigarettát venne. A vádlott célja érdekében bevont egy ukrán férfit is, aki vállalta, hogy eljátssza az illegális cigarettakereskedő szerepét. Cs. T. összeismertette a sértettet az ukrán férfival, a személyes találkozó során, 2020 februárjában a sértettnek meg kellett mutatnia a cigaretta vásárlásra szánt 6 millió forintot az ukrán kapcsolatnak. A következő találkozó Debrecenben, a Zelemér utcán volt. A helyszínt a vádlott adta meg, a sértett pedig oda abban a tudatban érkezett meg, hogy a pénzéért cserébe megkapja az ukrán férfitól a nagy mennyiségű zárjegy nélküli cigarettát. A vádlott a látszat fenntartása érdekében még egy kisbuszt is kibérelt, ami alkalmasnak tűnhetett a cigaretta szállítására, ezzel a járművel érkezett a helyszínre az ukrán férfi. Egy másik gépkocsival a közelben várakozott a vádlott is. A vádlott és társa célja kizárólag a sértett pénzének a megszerzése volt, akár erőszakot, fenyegetést alkalmazva is, sőt az ukrán férfi tűz- és lőfegyvernek minősülő gumilövedékes lőfegyverét is felhasználva. Az ukrán férfi a találkozó során beült a sértett gépkocsijába, ahol megkapta az előzetesen kialkudott 6 millió forintot tartalmazó sporttáskát. A pénz megszámolását követően a férfi a táskát hátra tette, majd kiszállt és úgy tett mintha menne a járművéhez a cigarettáért. Ekkor az ukrán férfi megfordult és a magával hozott lőfegyver gumilövedékével a sértettre lőtt, ami el is találta a férfi csuklóját. A támadó ezután a pénzt akarta megszerezni a gépkocsiból, amit észrevett a sértett. A gépkocsi utasterébe lökte az ukrán férfit és a fegyvert is el akarta venni tőle. A dulakodás során az ukrán vádlott ismét meglőtte a sértettet, ettől a férfi megszédült. Ezt kihasználta a támadó, aki kiszállt az autóból és tovább tüzelt a sértettre, akit harmadszor is eltalált. Az ukrán férfi a sértett autójának ajtaját feltépte, a pénzt tartalmazó táskát magához vette, majd gyalog elmenekült. A sértett megpróbálta támadóját követni, azonban a lőtt sebei miatt a tempót nem tudta tartani. A környéken lakók a sértetthez mentőt hívtak, majd a rendőrség megkülönböztető hangjelzését hallva a közelben várakozó felbujtó vádlott is elmenekült. Az eset során a sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2022 márciusában CS. T. G. vádlottat felbújtóként elkövetett rablás bűntette miatt 6 év fegyházbüntetésre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa az elsőfokú bíróság mindenben törvényes határozatát helyben hagyta.