Előre kitervelte az emberölést

A Debreceni Ítélőtábla annyiban pontosította az elsőfokú ítéletet, hogy a vádlott bűncselekményét előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Az ítélőtábla nem látott indokot az ítélet súlyosítására és enyhítésére sem.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2022 márciusában O. Sz. vádlottat emberölés bűntette, kerítés bűntette, súlyos testi sértés kísérletének bűntette és kábítószer birtoklás vétsége miatt, mint többszörös visszaesőt 24 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék a vádlottat kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a polgári férfi és élettársa anyagi gondokkal küzdöttek, ezért 2017 szeptemberében közösen úgy döntöttek, hogy pénzszerzés érdekében a nő szexuális szolgáltatást fog nyújtani férfiaknak. A partnerek egy részét a nő egy közösségi oldalon kereste, míg a másik részét a vádlott szerezte. A szexuális szolgáltatás után kapott pénzből a sértettnek egy bizonyos összeget át kellett adnia a vádlottnak. Volt olyan alkalom, hogy a nő ezt megtagadta, olyankor a férfi megverte őt. Előfordult, hogy a vádlott által beszervezett személlyel nem akart találkozni, ekkor a vádlott veréssel kényszerítette élettársát a nemi kapcsolatra. A vádlott egy gyerekkori ismerősének is ajánlotta a nőt 2019 márciusában. Két alkalommal össze is hozta a találkozót, amely során a nő és a férfi között kölcsönös szimpátia alakult ki. A férfi meg is sajnálta a nőt és azt kihasználva, hogy a vádlott 2019 májusában Budapestre ment dolgozni, a nőt és annak gyermekét odaköltöztette a házába. A vádlott miután tudomást szerzett a költözésről elkezdte fenyegetni mindkettőjüket. Az egyre gyakoribb fenyegetések során a vádlott azt hangoztatta, hogy a gyerekkori ismerősét megöli, a közösségi oldalra is kiírta, hogy „augusztus18-án meghalsz”.
Az egyik alkalommal 2019 augusztusában a vádlott Polgáron, egy ismerősével cigarettázott egy ház udvarán, amikor meglátta volt élettársát, aki egy kerékpáron közlekedett. A férfi az ismerőse biciklijével a sértett után hajtott, majd az egyik kereszteződésben utolérte, megragadta a haját és hátra rántotta. A férfi ezután a nőt ököllel bántalmazta. A vádlott nem akarta elengedni a sértettet, de amikor meglátta a kiérkező rendőröket, elmenekült a helyszínről. A sértett könnyű sérüléseket szenvedett, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, a sérült testtájékokra, megállapítható, hogy a vádlott szándéka súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult. O. Sz. vádlott a testvérével együtt 2019 augusztusában megjelent egy gyerekkori ismerőse lakásánál. Mivel a házban senki nem tartózkodott, átmentek egy közelben lakó nőhöz, akinek az udvarán a vádlott ittas és feldúlt állapotban nadrágjából kivett egy 19,9 cm-es pengehosszúságú kést és azzal hadonászva azt kiabálta, hogy megöli a férfit, aki elszerette tőle az élettársát. Ezen a napon 18 órától Polgáron rendezték meg az Újkenyér Ünnepét, amelyen az este folyamán megjelent a vádlott volt élettársa és a férfi is a családjával, annak ellenére, hogy előtte a sértettet fia figyelmeztette arra, hogy a vádlott a közösségi oldalán fenyegető üzeneteket küldözget neki. Ezt akkor sem a sértett, sem a családja nem vette komolyan. A vádlott a rendezvényre tartott, hogy beváltsa korábbi fenyegetéseit, ezt pedig élőben videón is közvetítette a közösségi oldalán, ahol végig azt hangoztatta, hogy meg fogja ölni a sértettet. A rendezvény helyszínére érve a vádlott meglátta a férfit, észrevétlenül hátulról megközelítette, majd előzetes szóváltás nélkül a hátára ugrott, amelynek következtében mindketten a földre estek. Dulakodás közben O. Sz. a kezében lévő késsel a sértettet a hátán derék-és nyaktájékon megszúrta. A sértett további bántalmazását a közelben tartózkodó, a rendezvény biztosítását ellátó rendőrök akadályozták meg, akik a férfit a helyszínen elfogták. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítása közben életét vesztette. A cselekmény elkövetése után a vádlott véréből és vizeletéből a kirendelt igazságügyi szakértő új pszichoaktív anyagot és kábítószert mutatott ki.