Ékszerrablók – egyiküket véglegesen kiutasították az országból

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2023 novemberében elsőrendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt társtettesként, jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Másodrendű vádlottat társtettesként, jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottakat a törvényszék 10, valamint 8 évre kiutasította Magyarország területéről. Az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, míg társa a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a szerb testvérek 2022 januárjában átutazóban tartózkodtak Magyarországon, Debrecenben az ismerőseiket keresték fel. Az idősebb férfi Debrecen belvárosában felfigyelt egy kis ékszerboltra, ahol kizárólag egy személy dolgozott. A férfi bement az üzletbe és azt a látszatot keltette, hogy aranyláncot akar vásárolni, közben felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét. A vádlott végül megállapodott az eladóval, hogy vastagabb ékszert szeretne, amit a sértett megrendelt számára. A testvérpár ezt követően megbeszélte, hogy az ékszerboltot kirabolják. Az idősebb férfi szerzett egy gáz-riasztó fegyvert, a testvére pedig magával vitt egy sporttáskát és több gyorskötözőt, majd a nyitást követően megjelentek a sértett ékszerüzletében. Először az idősebb férfi ment be és az egyedül lévő sértettől kérte, hogy mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be a helyiségbe a társa, aki a nála lévő gáz-riasztó fegyvert a sértettre fogta. A sértett ekkor közölte a vádlottakkal, hogy vigyék el az üzletben található értékeket, azonban ennek ellenére a két vádlott rátámadt a férfira. Ököllel többször megütötték a fejét és a 83 darab, csaknem 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletették a sporttáskába. A bűncselekményt észlelte egy, az utcában sétáló járókelő, aki benézett az üzletbe és látva a bűncselekményt, azonnal értesítette a rendőrséget. A bántalmazott eladó szívós ellenállásának, bátorságának köszönhető, hogy a vádlottak a táskát nem tudták magukkal vinni, még a gáz-riasztó fegyvert is a helyszínen hagyták, majd elmenekültek a helyszínről. A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték több mint 52 millió forint volt.
A vádlottak a közelben leparkolt Fiat Seicento típusú személygépkocsihoz futottak, miközben két járókelő próbálta őket utolérni. A szerb vádlottak beültek a gépkocsiba, majd azzal elhajtottak. Debrecen belvárosában üldözték rendőrök a vádlottakat. A testvérek a meneküléshez használt gépkocsival több parkoló gépjárműnek is nekiütköztek. A sértettnek a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, intenzitására és kitartó jellegére fennállt a nyolc napon túl gyógyuló sérülés bekövetkezésének lehetősége.
A Debreceni Ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy az elsőrendű vádlott Magyarországról való kiutasítását végleges hatályúra súlyosította. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, helyesen értékelte a bizonyítékokat, helyesen minősítette a vádlottak cselekményeit. A törvényszék a büntetési célok eléréséhez elegendő szabadságvesztés büntetéseket szabott ki. A vádlottak indokolatlanul bántalmazták a sértettet, hiszen a fenyegetettség hatására átadta volna az ékszereket. Azonban, az elsőrendű vádlott, többszörös visszaeső, egyszer már elrendelt kiutasítás hatálya alatt illegálisan tért vissza Magyarországra és követett el újabb bűncselekményt. Ezért őt a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla végleges hatállyal kitiltotta Magyarország területéről. Az ítélet jogerős.